Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Ez milyen alkatrész-készülék?

Témaindító: csaby, idő: Dec 25, 2005
Témakörök:
Lapozás: OK   1179 / 1179
(#) uniman válasza passenger78 hozzászólására (») Feb 16, 2025 /

A neten elérhető hozzá az alkatrészlista. 1B szerepel benne, a Q6 és a Q9-es is ugyanolyan.
A hozzászólás módosítva: Feb 16, 2025

Q_list.JPG

(#) passenger78 válasza uniman hozzászólására (») Feb 16, 2025 /

Zsír! Az ember mindig a legegyszerűbb megoldásra nem gondol. Annyira kellett rákeresnem, hogy ... "parts list" aztán kidobta kb negyedik találatnak. Mentségemre szóljon, hogy hozzá vagyok már szokva, hogy a legtöbb gyártó úgy védi az ilyen kapcsolási rajzait, mintha a brit koronaékszerekről lenne szó. Már eszembe sem jut tételes listát keresni...
Nagyon köszi!
(#) jani1987 válasza granpa hozzászólására (») Feb 18, 2025 /

Tudsz róla másolatot készíteni valós méretben? Elteszem a tervezhető rajzok közé.
(#) granpa válasza jani1987 hozzászólására (») Feb 18, 2025 /

Ez a valós mérete, nem tudom másolni, mert nincs már nálam. Ha visszaolvasol a válaszokra, a cikkek között fent van a HE-n.
A hozzászólás módosítva: Feb 18, 2025
(#) Gafly válasza granpa hozzászólására (») Feb 18, 2025 /

Tökéletesen igazad van.
Ez jobb link.
(#) Kovács Tibor válasza Gafly hozzászólására (») Feb 23, 2025 /

Sziasztok!

Vízlágyító készülékben van, fotóztam szétszedve is... Talán vezetőképességet mér, tud róla valaki többet?
(#) Bakman válasza Kovács Tibor hozzászólására (») Feb 23, 2025 /

Ki tudod próbálni, valóban vezeőképesség mérő-e. Szárazon nullát, csapvízre 500 - 1000 µS/cm-t kell mutatnia.
(#) Kovács Tibor válasza Bakman hozzászólására (») Feb 23, 2025 /

Ezt mégis hogy gondoltad?
A jelét a lágyító elektronika használja és azt nem jelzi ki. És összesen 2db vezetékkel csatlakozik.

Azt én innen nem tudhatom, hogy a kijelzőn mi látszik vagy mire lehet beállítani. Perpillanat az időt mutatja, ha jól tippelek. Ha nem jelzi ki a mért értéket (legyen az bármi), nem sok gyakorlati haszna van, hacsak a kimeneti jelet vissza nem tudod fejteni.

A zöld egységnek van egyéb csatlakozója? Ha nincs, lehet hogy a kijelzőn és/vagy az elején látható LED segítségével csak annyit jelez, hogy minden rendben vagy valamilyen beavatkozás szükséges a felhasználó által.

Nem tudom mi ez, csak a tippedre reagáltam, mert ha valóban vezetőképesség mérő, akkor a száraz és a csapvíz közötti mért érték jelentős, könnyen ellenőrizhető. Azt írtad, a jelét a lágyító elektronika használja. Ezt a jelet vizsgáltad már valamivel?

images.jpg

Közben kifutottam az időből...

Találtam egy képet, ahol nagy valószínűséggel nem az időt mutatja. Minden bizonnyal át lehet kapcsolni a kijelzését másra is.

Az is lehet, hogy valamilyen átfolyásmérő és ez alapján indítja a regenerálást.
(#) Kovács Tibor válasza Bakman hozzászólására (») Feb 23, 2025 /

Nem működik még, most van felújítás alatt. Nem igazán találtam róla sok infot. Elvileg idő vagy átfolyás alapján regenerál, amelyik hamarabb letelik.
Ez a szenzor a sóvezeték ágában van, ezért gondolom hogy az oldat töménységét figyelheti, ha kifogy a só és túl híg az regeneráló oldat akkor kiáll hibára vagy jelez...???

A sóoldat töménységének figyeléséhez jó megoldás a vezetőképesség mérése, ehhez elég két vezeték.

Ha jól látom, a szonda egyik fele maga a fém zárókupak. Nincs feleslegesen bonyolítva.
(#) Lamprologus válasza Kovács Tibor hozzászólására (») Hé, 7:50 /

Első ránézésre én azt mondanám, hogy valami szelep lehet...
Van-e benn valami mozgó alkatrész?
Másik oldalról fénykép? Talán látszik, hogy egy tekercs lehet benne...

Mérj rá a két vezetékére, mit mutat a műszer!
Valami adattábla nincs rajt?
(#) Kovács Tibor válasza Lamprologus hozzászólására (») Hé, 18:31 /

Biztos hogy nem szelep, elsőre én azt godolta. Két grafit tárcsa között áramlik a sóoldat. Ezen két tárcsa a két pólusa a szenzornak és be van öntve valami elektronika a blokkba.
(#) Bakman válasza Kovács Tibor hozzászólására (») Hé, 18:56 /

Azért csapongunk így az opciók között, mert minden tippre csepegtetsz némi infót, hogy miért nem az.

Szinte biztos, hogy vezetőképesség mérő. Azért grafit, hogy ne oxidálódjon a szonda.
A hozzászólás módosítva: Hé, 18:57
(#) Kovács Tibor válasza Bakman hozzászólására (») Kedd, 18:41 /

Nincs baj, ötleteljünk... Én azt reméltem hogy valaki felismeri és tudja mi ez, de ha nincs ilyen fórumtárs akkor marad a tippelgetés. Nekem sincs sokkal több infóm csak annyi hogy kezembe fogtam de nem láttam üzemelni.
(#) electrode hozzászólása Csü, 18:40 /

kondenzátorok típus azonosításában kérnék segíséget

Üdv mindenkinek!

A képen látható kondenzátorok típusára lennék kíváncsi, hogy kerámia, csillám, stb, vagy milyen típusú kondenzátorok ezek? A 4R7 alkatrész nem valószínű, hogy kondenzátor, mert úgy rémlik ellenállás helyéről bontottam, de szokatlan külseje miatt inkább tekercsnek nézem... (ez is belekerült a képbe)

A segítséget előre is köszönöm!
A hozzászólás módosítva: Csü, 18:41
(#) granpa válasza electrode hozzászólására (») Csü, 19:29 / 1

A REMIX és az alsó fekete csillám. A középsó 4 ("kocka") kerámia.
(#) FerencziJ válasza granpa hozzászólására (») Pé, 11:27 /

Szia!
A 4R7 szerintem induktivitás, alatta a sárga és kék multilayer kondik, szemből jubra két színes csíkosból a felső egy 10kR ellenálás, alatta egy talán 22 vagy 220 pf-os kerámia cső kondi.
(#) FerencziJ válasza electrode hozzászólására (») Pé, 11:56 / 1

Szia!
A 4R7 szerintem induktivitás, alatta a sárga és kék multilayer kondik, szemből jubra két színes csíkosból a felső egy 10kR ellenálás, alatta egy talán 22 vagy 220 pf-os kerámia cső kondi.
(#) electrode válasza FerencziJ hozzászólására (») Pé, 12:18 /

A jobb szélső alkatrészeket, köztük ezt a két darab csíkos alkatrészt is, C jelölésű helyekről bontottam képcsöves TV-ből. Egyiket bemérve 1µF, csak az a kérdés: miféle kondenzátorok ezek?
(#) FerencziJ válasza electrode hozzászólására (») Pé, 13:06 / 1

Kerámia cső, ilyen kondikat pl az aiwa, és a yamaha erőősítőkben, deckekben láttam.
(#) granpa válasza FerencziJ hozzászólására (») Pé, 14:06 / 1

Nálam a kerámia csőkondik nem így néznek ki. Inkább induktivitás lesz.
(#) Suba53 válasza electrode hozzászólására (») Pé, 16:37 / 1

Csak van egy multimétered. Az induktivitást, ellenállást meg tudod különböztetni a kondiktól.
Az ellenállások értelmes értéket mutatnak valamelyik range-ben. Az induktivitás majdhogynem rövidzárnak mérhető. A kondik meg szakadást mutatnak, ha ellenállásként méred.

Utána lehet értéket keresni a színes csíkok alapján.

Amúgy egyik sem csőkondi. A 4R7 necces hogy valamilyen csepp tantál, ha kondinak méred.
Ellenállást még nem láttam így tokozni, de ha az, akkor 4,7 ohmot kellene mérned.

A felső szürke bigyó akármi is lehet, termisztortól kondiig, de ahhoz is közelebb vinne egy ellenállásmérés.
(#) uniman válasza Suba53 hozzászólására (») Pé, 17:09 /

Csak szórakozik!...vagy unatkozik? : https://www.hobbielektronika.hu/forum/topic_post_2640616.html#2640616
Semmi értelme ezeknek a kérdéseknek. Ha annyira érdekli, akkor tanulja meg a google segítségét igénybe venni...mindenre tudja a választ (Mégse a mi időnket kéne rabolnia az efféle szórakozáshoz!) Meg aztán, ha mindent velünk csináltat, akkor sosem fog megtanulni önállóan gondolkodni...
A hozzászólás módosítva: Pé, 17:09
(#) electrode válasza Suba53 hozzászólására (») Pé, 17:52 /

Köszönöm az eddigi válaszokat!

Ezek szerint a 4R7 jelzésű alkatrész induktivitás lesz, mert 0,4Ω amit bírt rajta mérni a multiméter, kapacitást nem sikerült mérnem egyik irányban sem. Ezek után viszont felmerül a kérdés: mit keres R jelölésnél induktivitás egy NYÁK lapon?!
Az a felső szürke bigyó, pedig egy 2pF kapacitású kondenzátornak lett bemérve.
(#) tothbela válasza electrode hozzászólására (») Pé, 18:04 / 1

Soha senki nem kérdezte még meg, hogy az öszkerék hajtású kocsin miért 4X4 felirat van. Nyilván nem 16 kerekű, pedig a matek szerint ez jön ki. De a 21 Sebességes MB kerékpárról sem kell elhinnünk hogy minden első fogaskerékhez párosíthatjuk az összes hátsó fogaskereket. Lehet, hogy nincs is szabvány az induktivitások értékének jelzésére. Ha mégis van, megpróbálom megkeresni.
(#) electrode válasza uniman hozzászólására (») Pé, 18:13 /

Azt hittem ez egy jó közösség, ahol lehet kérni a tapasztaltabbak segítségét, főleg alkatrész azonosításhoz, vagy olyan dolgokhoz, ahol elakad a kezdő, mert aki már 30 éve ezt a hobbit űzi, többet látott, mint az aki csak pár éve foglalkozik ezzel a hobbival. Elvégre mi is a topik neve? Nem szándékozom rabolni senkinek sem az idejét, elég ha a saját időmet rabolom ezzel a hobbival, amikor nem sikerül valami. Köszönöm az eddigi türelmet!
(#) Suba53 válasza electrode hozzászólására (») Pé, 18:49 / 1

Igen, simán lehet. Katalógusokban a 4R7-re 4,7uH értéket adnak induktivitások esetén.
De a számítógép alaplapokon a kis kocka ferrit házas induktivitásokat is hasonlóan jelölik
Vagyis csak a tokozása szokatlan, csepp tantálokat szoktak hasonló formában tokozni.
A hozzászólás módosítva: Pé, 18:56
Következő: »»   1179 / 1179
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem