Fórum témák
» Több friss téma |
A neten elérhető hozzá az alkatrészlista. 1B szerepel benne, a Q6 és a Q9-es is ugyanolyan.
A hozzászólás módosítva: Feb 16, 2025
Zsír! Az ember mindig a legegyszerűbb megoldásra nem gondol. Annyira kellett rákeresnem, hogy ... "parts list" aztán kidobta kb negyedik találatnak. Mentségemre szóljon, hogy hozzá vagyok már szokva, hogy a legtöbb gyártó úgy védi az ilyen kapcsolási rajzait, mintha a brit koronaékszerekről lenne szó. Már eszembe sem jut tételes listát keresni...
Nagyon köszi! ![]()
Tudsz róla másolatot készíteni valós méretben? Elteszem a tervezhető rajzok közé.
Ez a valós mérete, nem tudom másolni, mert nincs már nálam. Ha visszaolvasol a válaszokra, a cikkek között fent van a HE-n.
A hozzászólás módosítva: Feb 18, 2025
Sziasztok!
Vízlágyító készülékben van, fotóztam szétszedve is... Talán vezetőképességet mér, tud róla valaki többet?
Ki tudod próbálni, valóban vezeőképesség mérő-e. Szárazon nullát, csapvízre 500 - 1000 µS/cm-t kell mutatnia.
Ezt mégis hogy gondoltad?
A jelét a lágyító elektronika használja és azt nem jelzi ki. És összesen 2db vezetékkel csatlakozik.
Azt én innen nem tudhatom, hogy a kijelzőn mi látszik vagy mire lehet beállítani. Perpillanat az időt mutatja, ha jól tippelek. Ha nem jelzi ki a mért értéket (legyen az bármi), nem sok gyakorlati haszna van, hacsak a kimeneti jelet vissza nem tudod fejteni.
A zöld egységnek van egyéb csatlakozója? Ha nincs, lehet hogy a kijelzőn és/vagy az elején látható LED segítségével csak annyit jelez, hogy minden rendben vagy valamilyen beavatkozás szükséges a felhasználó által. Nem tudom mi ez, csak a tippedre reagáltam, mert ha valóban vezetőképesség mérő, akkor a száraz és a csapvíz közötti mért érték jelentős, könnyen ellenőrizhető. Azt írtad, a jelét a lágyító elektronika használja. Ezt a jelet vizsgáltad már valamivel?
Közben kifutottam az időből...
Találtam egy képet, ahol nagy valószínűséggel nem az időt mutatja. Minden bizonnyal át lehet kapcsolni a kijelzését másra is. Az is lehet, hogy valamilyen átfolyásmérő és ez alapján indítja a regenerálást.
Nem működik még, most van felújítás alatt. Nem igazán találtam róla sok infot. Elvileg idő vagy átfolyás alapján regenerál, amelyik hamarabb letelik.
Ez a szenzor a sóvezeték ágában van, ezért gondolom hogy az oldat töménységét figyelheti, ha kifogy a só és túl híg az regeneráló oldat akkor kiáll hibára vagy jelez...???
A sóoldat töménységének figyeléséhez jó megoldás a vezetőképesség mérése, ehhez elég két vezeték.
Ha jól látom, a szonda egyik fele maga a fém zárókupak. Nincs feleslegesen bonyolítva.
Első ránézésre én azt mondanám, hogy valami szelep lehet...
Van-e benn valami mozgó alkatrész? Másik oldalról fénykép? Talán látszik, hogy egy tekercs lehet benne... Mérj rá a két vezetékére, mit mutat a műszer! Valami adattábla nincs rajt?
Biztos hogy nem szelep, elsőre én azt godolta. Két grafit tárcsa között áramlik a sóoldat. Ezen két tárcsa a két pólusa a szenzornak és be van öntve valami elektronika a blokkba.
Azért csapongunk így az opciók között, mert minden tippre csepegtetsz némi infót, hogy miért nem az.
![]() Szinte biztos, hogy vezetőképesség mérő. Azért grafit, hogy ne oxidálódjon a szonda. A hozzászólás módosítva: Hé, 18:57
Nincs baj, ötleteljünk... Én azt reméltem hogy valaki felismeri és tudja mi ez, de ha nincs ilyen fórumtárs akkor marad a tippelgetés. Nekem sincs sokkal több infóm csak annyi hogy kezembe fogtam de nem láttam üzemelni.
kondenzátorok típus azonosításában kérnék segíségetÜdv mindenkinek!A képen látható kondenzátorok típusára lennék kíváncsi, hogy kerámia, csillám, stb, vagy milyen típusú kondenzátorok ezek? A 4R7 alkatrész nem valószínű, hogy kondenzátor, mert úgy rémlik ellenállás helyéről bontottam, de szokatlan külseje miatt inkább tekercsnek nézem... (ez is belekerült a képbe) A segítséget előre is köszönöm! A hozzászólás módosítva: Csü, 18:41
A REMIX és az alsó fekete csillám. A középsó 4 ("kocka") kerámia.
Szia!
A 4R7 szerintem induktivitás, alatta a sárga és kék multilayer kondik, szemből jubra két színes csíkosból a felső egy 10kR ellenálás, alatta egy talán 22 vagy 220 pf-os kerámia cső kondi.
Szia!
A 4R7 szerintem induktivitás, alatta a sárga és kék multilayer kondik, szemből jubra két színes csíkosból a felső egy 10kR ellenálás, alatta egy talán 22 vagy 220 pf-os kerámia cső kondi.
A jobb szélső alkatrészeket, köztük ezt a két darab csíkos alkatrészt is, C jelölésű helyekről bontottam képcsöves TV-ből. Egyiket bemérve 1µF, csak az a kérdés: miféle kondenzátorok ezek?
![]()
Kerámia cső, ilyen kondikat pl az aiwa, és a yamaha erőősítőkben, deckekben láttam.
Nálam a kerámia csőkondik nem így néznek ki. Inkább induktivitás lesz.
Csak van egy multimétered. Az induktivitást, ellenállást meg tudod különböztetni a kondiktól.
Az ellenállások értelmes értéket mutatnak valamelyik range-ben. Az induktivitás majdhogynem rövidzárnak mérhető. A kondik meg szakadást mutatnak, ha ellenállásként méred. Utána lehet értéket keresni a színes csíkok alapján. Amúgy egyik sem csőkondi. A 4R7 necces hogy valamilyen csepp tantál, ha kondinak méred. Ellenállást még nem láttam így tokozni, de ha az, akkor 4,7 ohmot kellene mérned. A felső szürke bigyó akármi is lehet, termisztortól kondiig, de ahhoz is közelebb vinne egy ellenállásmérés.
Csak szórakozik!...vagy unatkozik? : https://www.hobbielektronika.hu/forum/topic_post_2640616.html#2640616
Semmi értelme ezeknek a kérdéseknek. Ha annyira érdekli, akkor tanulja meg a google segítségét igénybe venni...mindenre tudja a választ (Mégse a mi időnket kéne rabolnia az efféle szórakozáshoz!) Meg aztán, ha mindent velünk csináltat, akkor sosem fog megtanulni önállóan gondolkodni... ![]() A hozzászólás módosítva: Pé, 17:09
Köszönöm az eddigi válaszokat!
Ezek szerint a 4R7 jelzésű alkatrész induktivitás lesz, mert 0,4Ω amit bírt rajta mérni a multiméter, kapacitást nem sikerült mérnem egyik irányban sem. Ezek után viszont felmerül a kérdés: mit keres R jelölésnél induktivitás egy NYÁK lapon?! Az a felső szürke bigyó, pedig egy 2pF kapacitású kondenzátornak lett bemérve.
Soha senki nem kérdezte még meg, hogy az öszkerék hajtású kocsin miért 4X4 felirat van. Nyilván nem 16 kerekű, pedig a matek szerint ez jön ki. De a 21 Sebességes MB kerékpárról sem kell elhinnünk hogy minden első fogaskerékhez párosíthatjuk az összes hátsó fogaskereket. Lehet, hogy nincs is szabvány az induktivitások értékének jelzésére. Ha mégis van, megpróbálom megkeresni.
Azt hittem ez egy jó közösség, ahol lehet kérni a tapasztaltabbak segítségét, főleg alkatrész azonosításhoz, vagy olyan dolgokhoz, ahol elakad a kezdő, mert aki már 30 éve ezt a hobbit űzi, többet látott, mint az aki csak pár éve foglalkozik ezzel a hobbival. Elvégre mi is a topik neve? Nem szándékozom rabolni senkinek sem az idejét, elég ha a saját időmet rabolom ezzel a hobbival, amikor nem sikerül valami. Köszönöm az eddigi türelmet!
![]()
Igen, simán lehet. Katalógusokban a 4R7-re 4,7uH értéket adnak induktivitások esetén.
De a számítógép alaplapokon a kis kocka ferrit házas induktivitásokat is hasonlóan jelölik Vagyis csak a tokozása szokatlan, csepp tantálokat szoktak hasonló formában tokozni. A hozzászólás módosítva: Pé, 18:56
|
Bejelentkezés
Hirdetés |